Tmavý čaj (Pu-ehr)
100% oxidovaný a dodatočne fermentovaný čaj. Existujú dva typy pu-ehru: tradičný, zelený (sheng, raw) a novodobý čierny pu-ehr (shu, ripe), ktorý bol prvý raz vyrobený len v 70. rokoch 20 storočia.
Zelený pu-ehr vznikná nasledovným spracovaním čajových lístkov:
1-3) Zavädnutie, rolovanie a sušenie ako pri zelenom čaji
4) Sparenie: Lístky sa vystavia horúcej pare, čím sa navlhčia a ich objem sa zmenší.
Čierny pu-ehr vznikná nasledovným spracovaním čajových lístkov:
1) Sušenie: Prirodzené sušenie na slnku.
2) Fermentácia: Listy sa navŕšia na kopu, pokropia vodou a zakryjú plachtou. Fermentácia bude prebiehať aspoň 50 dní.
3) Sušenie: Po dobu 14 dní sa listy nechajú prirodzene schnúť.