Prečo čaj z čerstvej mäty nie je čerstvý čaj
Pod pojmom "čerstvý čaj" si väčšina ľudí predstaví čaj z čerstvej mäty alebo zázvoru, však? Čerstvosť čaju by sme si však mali spájať s niečím dôležitejším - s časom zberu čajového listu. Čerstvý znamená tohtoročný.Pravý čaj pochádza z čajovníka (Camellia Sinensis), celoročne zelenej rastliny s veľkosťou od kríka až po 15-metrový strom, ktorá má tri hlavné odrody - čínsku, assámsku a indonézsku. Každá z odrôd má pod sebou ďalšie variety, ktorých číslo sa celkovo odhaduje až na tisíc!
Jednotlivé druhy (nazývané aj kultivary alebo variety) čajovníka sa pestujú celkovo v 39 krajinách po celom svete. Hravnú rolu v ich raste zohráva najmä podnebie: zemepisná šírka (pásmo), nadmorská výška, pôda a teplota. Práve tieto faktory najviac ovplyvňujú celkovú veľkosť čajovníkového kríka, rozmer a tvar listu a charakter chuti. Napríklad Japonsko má 75 rôznych variet, z ktorých ponúkame napríklad Kanayamidori, Okumidori, Yabukitu či Saemidori.
Kedy sa čajové lístky zbierajú?
Čajové lístky sa zbierajú 2 - 4x do roka (rôzne podľa záhrad a regiónu), začínajúc skorým jarným zberom koncom februára a pokračujúc podľa ročných období (apríl/máj - august/september - október/november). Najlepším a najkvalitnejším je podľa našich skúsností aj názorov profesionálov prvý zber (first flush). Prvý región, ktorý prináša prvý zber, je každoročne indický vysokohorský Darjeeling, z ktorého prinášame niekoľko záhrad - tento rok sú to čerstvý vyokohorský Bannockburn, Shree Dwarika, Gidhapahar a Poobong. Tesne za ním, z inej vysokohorskej oblasti Himalájí pokračujú čerstvé zbery z Nepálu: tento rok nás tešia záhrady z oblasti Ilamu s čajmi Pathiwara a biely čaj Mandala.
Ako si vybrať kvalitný čaj?
Nech je však odroda, krajina zberu či typ čaju akýkoľvek, rozhoduje o jeho celkovej kvalite (a teda cene) najmä kvalita listu a čerstvosť. Jediná výnimka sú čaje typu pu-ehr, ktoré zrejú a starnutím sa naopak zlepšujú. U všetkých ostatných čajoch by sme sa mali ale v provom rade pozerať na to, kedy boli zbierané alebo spracované a zásadne nekupovať čaje staršie ako rok. Strácajú nielen na chuti a prirodzených vonných látkach, ale aj na zdraviu prospešných antioxidantoch (polyfenoly), koncentráciu a pamäť zlepšujúcej aminokyseline L-theanín, náladu zlepšujúcich a povzbudzujúcih alkaloidoch (teobromín, teofylín, teín), vitamínoch a mineráloch.
A na aký čerstvý čaj sa tešíme najbližšie?
Približne o týždeň prijmeme dodávku čerstvých prvých zberov zelených japonských čajov a tiež najznámejšieho a osviežujúceho zeleného Lung Chingu, ktoý je v lete najlepším osviežením, a tiež smotanového oolongu Tie Guan Yin, ktorý si zachováva kvetinovú plnú a zároveň ľahkú chuť aj po mnohých zaliatiach.
Zhrnutie na záver? Vyberajte si čaj, o ktorom viete, že je tohtoročný a má čo najcelistvejší list (čo najmenej porušený). Pri správnej príprave sa vám odmení tou najlahodnejšou chuťou a dlhotrvajúcim účinkom.
zdroj:
Karl Valter: Vše o čaji
Heiss: The story of tea
a dlhoročné skúsenosti :)