Riasy Wakame
Tradičná japonská riasa z rodu Undaria pinnatifida je potravinou, ktorú by ste určite mali zaradiť do vášho jedálnička.Táto dlhá morská riasa s tmavozelnými listami rastie v okolí japonského ostrova Hokaidó. Riasa je v podstate niečo ako morská zelenina, ktorej obsah minerálnych látok je vyšší ako v normálnej zelenine. Napriek tomu, že má vysokú schopnosť vstrebávať minerály, neabsorbuje z morskej vody škodlivé látky. Riasy tohto typu vo všeobecnosti vo veľmi znečistených vodách ani nerastú.
PREČO JU JESŤ?
Riasy wakame sú známe pre vysoký obsah vápnika, jódu, železa, vitamínu B a C, bielkovín a vlákniny. Pomáhajú znižovať nadúvanie pri trávení a vďaka vápniku a horčíku sú aj prevenciou proti osteoporóze (rednutiu kostí). Pigment, ktorý sa v riase nachádza, zlepšuje glykemickú rovnováhu a dokáže spaľovať tukové tkanivá. Okrem toho, že má priaznivý vplyv na zdravie aj výborne chutí.
AKO SI JU PRIPRAVIŤ?
Wakame riasy sa dajú kúpiť sušené alebo nasiaknuté vodou ako hotový šalát. Hodí sa k nim kombinácia húb shitake, sezamu, citrónu a sójovej omáčky. Skvele zapasujú so šalátov, do ryže alebo len tak samotné ako predjedlo. V čajovni ich môžete prísť ochutnať zdarma v rámci Japonského týždňa už v stredu 22.8. a nájdete ich aj v našej stálej ponuke.